Ιστορικό

Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ) είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία εγγράφηκε το 1977 στο μητρώο του Εφόρου Ιδρυμάτων και σωματείων (αρ. εγγρ. 0072), μετά από 8 χρόνια προσπαθειών, από τους γονείς και φίλους των πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα δικαιώματά των παιδιών τους, απέναντι σε κρίσιμα ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εδώ και 5 δεκαετίες, παρουσιάζει συνεχή δράση, πάντα με στόχο την παροχή κάθε βοήθειας στους πάσχοντες με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία).

Είναι ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) η οποία έχει αναπτύξει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο, αποτελεί ένα εκ των συνεργατών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει πρόσφατα βραβευτεί για το έργο της αυτό από τον ΠΟΥ.

Η ανάγκη για εξασφάλιση αποθεμάτων αίματος για τις μεταγγίσεις των ατόμων με θαλασσαιμία, ώθησε τα στελέχη του ΠΑΣ να ιδρύσουν την Συντονιστική Επιτροπή Αιμοδοσίας και Διαφώτισης (ΣΕΑΔ) η οποία σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν καταστήσει την Κύπρο πρωτοπόρο στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο ΠΑΣ συμμετέχει επίσης ενεργά στο ΔΣ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) και είναι μέλος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ).

Σήμερα, ο ΠΑΣ αριθμεί γύρω στα 850 μέλη σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. 650 περίπου από αυτά είναι θαλασσαιμικοί με β-ομόζυγο θαλασσαιμία, με την τεράστια πλειοψηφία αυτών να είναι μεταξύ 35-55 ετών. Στον Σύνδεσμο είναι εγγεγραμμένος επίσης ένας πολύ μικρός αριθμός α-ομόζυγο θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.